Assign a 'primary' menu

Imilchil Hääfestivaali

Imilchil on pieni ja kodikas kylä korkealla Keski-Atlaksen vuorilla Marokossa. Siellä asuu Berber heimon klaani, joka on pitänyt läheisen yhteyden vnahaan kulttuuriinsa ja traditioihinsa vuosisatojen ajan.

Imilchilin hääfestivaalit ovat tämän pienen kylän suurin tapahtuma, joka pidetään joka vuosi syyskuussa. Silloin lähi alueen heimot Aït Sokham ja Aït Bouguemmaz tulevat juhlistamaan tapahtumaa.

festivaalialue

Festivaalia kutsutaan myös nimellä September Romance (syyskuun romanssi). Siihen kuuluu Aït Yaazzan kulttuurin vuosittain yhteiset häät, jossa paikalliset naiset etsivät ja valitsevat sulhasensa. Paikallisilla ei olekaan tarvetta etsiä kumppania netistä, vaan he ovat vielä perinteikkäänn face-to-face deittailun kannalla.

Tämä haku pidetään Oldmanin Haudalla, joka oli hyvin kunnioitettu tällä alueella. Lähes 30 000 ihmistä kokoontuu tänne vuorille telttoihin ja muihin asumuksiin, tuoden karjansa, kamelinsa ja hevosensa kolmeksi päiväksi paikalle.

Perinteiden mukaisesti, nyökkäys ja silmänisku on miesten ja naisten välinen tapa osoittaa mielenkiintoaan sanattomasti. Miehillä on usein ystävä, joka auttaa valitsemaan morsianta ja pääsemään ujouden ylitse. Kun he saavat positiivisen merkin naiselta, he voivat kulkea käsikkäin osoittaakseen mielenkiintoa toisiaan kohtaan. Otteen irrottaminen tulkitaan hylkäykseksi.

Nainen voi kosia sanomalla taikasanat “you have captured my liver or my liver pines for you” (Olet saanut maksani, tai maksani kaipaa sinua). Berber kulttuuri uskoo rakkauden sijaitsevan ihmisen maksassa, sillä terve maksa auttaa ruoansulatusta ja yleistä hyvinvointia.

Jos mies vastaa pyyntöön myöntyvästi, kokoontuu pari perheidensä telttojen alle, jossa asiasta sovitaan lämpimän teen ääressä. Myöhemmin juhlien jälkeen sovitaan tarkemmin käytännön järjestelystä.

Jos avioliitto ei onnistu, on kummallakin oikeus erota. Imilchilin festivaaleilla onkin paljon eronneita tai leskeksi jääneitä naisia. Heidät voi erottaa omanlaisesta paikallisesta päähineestä.

Imilchilin hääfestivaali on nykyisin myös kunnianosoitusta vanhaa legendaa kohtaan.

Legendan mukaan aikoinaan oli kaksi nuorta rakastavaista, jotka olivat kuitenkin vihollisleireistä. Heidän perheensä eivät antaneet heidän mennä naimisiin. Surun seurauksena he itkivät päivästä toiseen, ja nämä kyyneleet loivat lopulta tämän paikan kaksi järveä. Toisen järven nimi on nykyäänkin Isli, tarkoittaen sulhasta, ja toista kutsutaan Tislitiksi, tarkoittaen morsianta.

islijärvi

Isli -järvi nykyään

Legendan surullinen loppu kertoo, kuinka tämä pari ei pystynyt elämään erossa toisistaan, ja teki lopulta itsemurhan yhdessä hukuttautuen kumpaankin näistä järvistä.

Tämä sai paikalliset tuntemaan olonsa niin pahaksi, että he halusivat estää sen tapahtumisen uudestaan, ja antoivat kaikille oikeuden mennä naimisiin kenen tahansa kanssa. Siitä on alkanut tämä traditiokin, jonka veroista ei juuri maailmassa esiinny.

Jos sinulla on mahdollisuus olla paikalla syyskuun aikana, kannattaa nämä festivaalit ehdottomasti katsastaa. Paikalla on samaanaikaaan myös isot markkinat, kaunista musiikkia ja aitoa alkuperäistä Berberin kulttuuria.

Pitkään tämä festivaali oli ulkopuolisilta suljettu, mutta nyt sinne on pääsy kaikilla ja myös turistit ovat oikein tervetulleita.

Tässä vielä pieni video juhlista, joka antaa jonkinlaisen yleiskatsauksen asiasta kiinnostuneille.

 

Leave a Comment:

Popular posts